niedziela, 26 sierpnia 2012

Andora

Mogę śmiało powiedzieć, że bardzo się wkręciłam w całe to pieczenie słodkości z całego świata. Spotykam się z coraz to dziwniejszymi zastosowaniami produktów , których nawet nie posądziłabym o leżenie koło mojego deseru a co dopiero znajdowania się w nim :). Wiem jak długa droga mnie jeszcze czeka , bo to dopiero 4 kraj, ale już nie mogę się doczekać niektórych przepisów. Mam ochotę po prostu zrezygnować z postanowienia i od razu przejść do interesujących mnie ciast , ale później się okazuje, że dobrze robię trzymając się pewnego schematu . Tak właśnie było z tymi "kogucikami" z Andory. Niby proste, niby nic wyzywającego , a jednak efekt bardziej niż zadowalający. Wspaniałe na tak zwane małe co nieco między posiłkami. Niezdrowo jest podjadać ? A kto by się tym przejmował :). Zapraszam do kurnika (nie mam pojęcia skąd się wzięła ta nazwa :)) składniki mogą się okazać bardzo zaskakujące.



Koguty :
  • 300 g starych bułek
  • 600 g mąki
  • 400 g cukru
  • 8 jajek
  • 150 ml gorącej wody
  • 175 ml oleju roślinnego
  • cukier puder do posypania
Ubijamy jajka w dużej misce. Dodajemy mąkę, cukier, wodę i olej. Wszystko ze sobą dokładnie łączymy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę . W tym czasie kroimy bułki na nieco mniejsze kawałki i moczymy w miseczce z zimną wodą 2-3 razy , żeby zrobiły się miękkie. Wyciskamy wodę z bułek, żeby nie były za bardzo namoczone. Dodajemy do schłodzonego ciasta. Powinno być kleiste, nie zbite. Wykładamy dużą blachę papierem do pieczenia i wylewamy ciasto . Uwaga, żeby nie przesadzić. Nie wlewamy całego na raz , gdyż jak będzie zbyt gruba warstwa może się nie upiec. Grubość nie powinna przekraczać 1,5 cm. Lepiej upiec ciasteczka 3 razy niż jeść surowe :). Pieczemy ok. 25 min w 180° C do złotego koloru. Po wyjęciu od razu kroimy w prostokąty . Najlepiej smakują jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem .

Bon appétit! :)



7 komentarzy:

  1. ciekawy sposób na wykorzystanie starego pieczywa ;) fajnie !

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda super, ale jestem pod wrażeniem ilości jajek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też byłam :). Jednak raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie szaleństwo :D

      Usuń
  3. Świetny pomysł na wykorzystanie pieczywa (nie mogę patrzeć, jak się marnuje) :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie się prezentują! apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo smacznie ale jakoś nie mogę sobie wyobrazić dodatku tych startych bułek w takim cieście :) Bardzo ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W smaku niewiele mieszają, ale za to konsystencja ciastek jest wspaniale mięciutka i w pewnym sensie puszysta :)

      Usuń